Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: asia67
czasem robię zupę z ziemniakami, ale przecież przyjemność z gotowania polega też na tym, że możemy zmieniać składniki, za każdym razem otrzymując inny smak, akurat ta wersja jest super na dzisiejszą pogodę, aromatyczna, pikantna, rozgrzewająca

Składniki

  • mięso wieprzowe 60-70 dag
  • pieczarki 5 szt
  • marchew 1 duża
  • seler kawałek
  • cebula 1 szt
  • por kawałek
  • groszek konserwowy 1/2 puszki
  • papryka 1/2 szt
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • mąka 2 łyżki
  • liść laurowy, ziele angielski, cząber, czubryca
  • sól, pieprz, chili, sos sojowy
  • bulion wołowy
  • olej

Przygotowanie

  1. 1. mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone cebulę i marchew oraz starty na tarce seler (zagęści zupę), chwilę podsmażyć jeszcze, zalać gorącym bulionem, dodać 2 listki laurowe i kilka kulek ziela, gotować na wolnym ogniu,
    2. pieczarki obrać, pokroić, poddusić razem z porem na łyżce oleju, dodać wraz z groszkiem i papryką do zupy, dodać przyprawy, jak mięso będzie prawie gotowe, dodać koncentrat, zagęścić zupę zasmażką, doprawić ulubionymi ziołami (podałam akurat te, których użyłam), lubię pikantne potrawy, więc dorzuciłam chili, ale tutaj akurat jest dowolność,
    podawać z pieczywem,





    smacznego

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 04 stycznia 2019
To jest konkret zupa :) Gęsta, smaczna i pożywna, pycha :)
asia67 05 stycznia 2019
dokładnie tak :)
hania8712 05 stycznia 2019
lubię taką zupę :)
Składniki
  • mięso wieprzowe 60-70 dag
  • pieczarki 5 szt
  • marchew 1 duża
  • seler kawałek
  • cebula 1 szt
  • por kawałek
  • groszek konserwowy 1/2 puszki
  • papryka 1/2 szt
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • mąka 2 łyżki
  • liść laurowy, ziele angielski, cząber, czubryca
  • sól, pieprz, chili, sos sojowy
  • bulion wołowy
  • olej
Składniki