Zupa gołąbkowa.

Zupa gołąbkowa.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Bardzo smaczna, rozgrzewająca zupa, idealna w chłodne, deszczowe, jesienne dni.

Składniki

  • woda 2 litry
  • domowa pasta rosołowa
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • przecier pomidorowy domowy 900 ml
  • pokrojone pomidory bez skórki
  • suszona włoszczyzna
  • świeży koper
  • liście laurowe 3-4 szt.
  • ziele angielskie 8-10 ziaren
  • Gołąbki:
  • sparzone liście z kapusty białej 16 szt.
  • ryż 1 1/2 szklanki (szklanka 250 ml)
  • mięso mielone 1 kg
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie

  1. Ze sparzonych liści kapusty formujemy gołąbki nadziewając je farszem zrobionym z mięsa i ugotowanego ryżu. Uformowane gołąbki układamy w garnku, przykrywamy liśćmi kapusty, zalewamy wodą z przecierem pomidorowym i kawałkami pomidorów, liściem laurowym, zielem angielskim, suszoną włoszczyzną oraz domową pastą rosołową. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości gołąbków, do 60 minut od momentu zagotowania się bulionu.

  2. Ugotowane gołąbki podajemy z ugotowanym wywarem oraz z domowego wypieku pieczywem.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 17 października
Pyszotka:)
fafiatko 20 października
Idealna zupa!
Składniki
  • woda 2 litry
  • domowa pasta rosołowa
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • przecier pomidorowy domowy 900 ml
  • pokrojone pomidory bez skórki
  • suszona włoszczyzna
  • świeży koper
  • liście laurowe 3-4 szt.
  • ziele angielskie 8-10 ziaren
  • Gołąbki:
  • sparzone liście z kapusty białej 16 szt.
  • ryż 1 1/2 szklanki (szklanka 250 ml)
  • mięso mielone 1 kg
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
Składniki