Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Postaw na aromatyczną wołowinę w wersji kotletów mielonych. Zrazy to świetna opcja zarówno na domowy obiad, jak i na imprezę w gronie najbliższych.
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 90
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 113
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 125
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 90
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 113
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 125
Składniki
Mięso mielone włóż do miski. Dodaj jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wyrabiaj mięso ręcznie przez kilka minut, dzięki czemu będzie puszyste i elastyczne, a zrazy będą się lepiej formować.
Na oleju podsmaż boczek pokrojony w paski, a kiedy będzie rumiany, dodaj uprzednio poszatkowaną na drobno cebulę w półplastry. Poszatkuj na drobno ogórki kiszone. Pod koniec smażenia cebuli dorzuć ogórki, smaż jeszcze 2-3 minuty wszystko. Następnie dodaj musztardę i dopraw szczyptą soli i pieprzu. Składniki odstaw do przestygnięcia.
Mięso podziel na pięć równych porcji. Z każdej uformuj owalny placek. Na środek nałóż porcję farszu i zawiń w kulkę. Możesz też kotlety uformować w podłużne kotlety w kształcie ,,cepelinów”.
Zrazy mielone obtocz w bułce tartej i obsmaż na oleju roślinnym, obracając od czasu do czasu, by równomiernie się zrumieniły.
Mięso możesz podać z puree ziemniaczanym i z ogórkiem kiszonym.