Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robiłam zrazy mając pod ręką chleb żytni, ale taki pieczony w domu, bez dodatków w postaci syropu glukozowo-fruktozowego, cukru, karmelu. Prawdziwy żytni chleb ma kolor szary, tak szary, a nie brązowy. Po co chleb? Przeczytajcie...
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 16
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 21
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 30
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 100
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 16
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 21
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 30
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 100
Składniki
- umyte mięso pokroić w poprzek włókien, na plastry dość cienkie, ale takie aby nie ,,przedrzeć,, mięsa - rozbić tłuczkiem do schabowych, ale tak, aby nie było dziur - każdy plaster rozkładać po kolei, posmarować musztardą i na nim w tej kolejności rozłożyć: plasterek cienki słoniny lub boczku, na nim namoczone suszone grzyby (po kilka), kawałek kiszonego ogórka (przekroić ogórek na pół wzdłuż i każdą cześć na pół). Otrzymamy 4 kawałki. - zwijać najpierw ,,górę,,, a później boki do środka, zrolować, wpiąć wykałaczki drewniane (są wygodniejsze niż nici) - zwinięte zrazy obtoczyć w mące, smażyć na smalcu na niedużym gazie do mocniejszego zarumienienia
- rumiane, mocniej podsmażone zrazy włożyć do garnka, dodać pozostałe suszone grzyby, kawałki ogórka kiszonego, tłuszcz ze smażenia lub samą wodę... ...i kromkę chleba żytniego. Ona sprawi, że sos się zagęści, będzie miał niepowtarzalny smak dzieciństwa. Jeśli nie uda się upiec, kupić prawdziwego chleba żytniego, pod koniec gotowania można dodać trochę przyprawy do piernika i oczywiście sól, pieprz, paprykę do smaku. - jeśli ktoś lubi gęsty sos, można dodatkowo na patelni rozgrzać trochę oleju, dodać mąkę, aby po wymieszaniu nie była zbyt gęsta. Wrzącą zasmażkę z patelni wlać na wrzące w garnku zrazy. Jeśli będzie różnica temperatur, zrobią się ,,kluseczki,,-zmora gospodyń. Ja preferuję zagęszczanie roztrzepanym jajkiem. Powoli wlewa się ciepły sos, aby nie dopuścić do zważenia. Smacznego