Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis znajduje się w mojej rodzinie odkąd pamiętam. To zrazy wołowe zawijane, a w środku boczek, kiszony ogórek i wiórki cebuli. Podaję je najczęściej z kaszą gryczaną albo jęczmienną, choć z ziemniakami też smakują. Na zrazy należy kupić 1 kg mięsa wołowego bez kości. Kawałek mięsa powinno się dać pokroić na dość cienkie plastry, które potem należy cienko rozbić. Z jednego kg mięsa wyszło mi 8 zrazów, ale tym razem zrobiłam mniejsze roladki i każdy rozbity płat mięsa przekroiłam na pół. Tak więc miałam 16 roladek. Do nich smaczny sos własny zagęszczony nieco mąką.
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88272
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 30
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88272
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 30
Składniki
Mięso umyć i pokroić na dość cienkie plastry. Jeśli są duże to po rozbiciu można je pokroić na 2 części. Każdy plaster rozbić, oprószyć solą i pieprzem
Każdy plaster rozbitej wołowiny smarować cienko musztardą, kłaść plasterek boczku, układać 1 lub 2 słupki kiszonego ogórka oraz kilka wiórków cebuli i ściśle zawijać. Spiąć wykałaczką i oprószyć mąką
Tak przygotowane zrazy kłaść na patelni z rozgrzanym olejem i opiekać z każdej strony aż do zrumienienia
Gdy zrazy są już równomiernie przyrumienione przełożyć je do rondla i podlać bulionem. Dusić na małym ogniu ok 1,5 godziny podlewając od czasu do czasu wodą ( jeśli płyn odparuje)
Na koniec sprawdzić, czy sos jest słony i odpowiednio ostry ( roladki, bulion były doprawione ). W razie konieczności doprawić. Sos jeśli jest za rzadki zagęścić łyżką mąki rozmieszaną z niewielką ilością wody
Zrazy podajemy najlepiej z kaszą jęczmienną lub gryczaną i ulubioną surówką