Zrazy gryczane z grzybami

Zrazy gryczane z grzybami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
O :) Pyszne połączenie kaszy gryczanej z grzybami.

Składniki

  • 50 g suszonych grzybów
  • 300 g kaszy gryczanej
  • Sól
  • Jajko
  • Mąka
  • Cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 g masła klarowanego
  • Sos:
  • Cebula
  • 2 łyżki masła
  • Łyżka mąki
  • Szklanka bulionu warzywnego
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Sól ,pieprz
  • Cukier
  • ½ szklanki gęstej śmietany

Przygotowanie

  1. Namoczone grzyby gotujemy do miękkości. Opłukaną kaszę rozgotowujemy na wodzie z gotowania grzybów (połowę wody z grzybów ,drugą zostawiamy do przygotowania sosu) ,solimy i studzimy. Dodajemy jajko i mąkę (tyle by powstała gęsta masa). Cebulę obieramy i drobno siekamy. Grzyby siekamy. Cebulę zeszklimy na maśle ,dodajemy grzyby i chwilę smażymy ,doprawiamy solą.
    Z masy gryczanej formujemy podłużne placki ,smarujemy farszem grzybowym ,zawijamy jak zrazy ,obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym klarowanym maśle.

  2. Sos:
    Posiekaną cebulę rumienimy na maśle ,dodajemy mąkę ,smażymy ,mieszając aż się lekko zrumieni. Rozprowadzamy bulionem i wodą z gotowania grzybów (około 300 ml) ,dodajemy sok z cytryny ,sól ,pieprz i szczyptę cukru ,aż sos zgęstnieje ,wlewamy śmietanę i podgrzewamy. Zrazy układamy w żaroodpornym naczyniu ,polewamy sosem i wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 15 min.

Składniki
  • 50 g suszonych grzybów
  • 300 g kaszy gryczanej
  • Sól
  • Jajko
  • Mąka
  • Cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 g masła klarowanego
  • Sos:
  • Cebula
  • 2 łyżki masła
  • Łyżka mąki
  • Szklanka bulionu warzywnego
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Sól ,pieprz
  • Cukier
  • ½ szklanki gęstej śmietany
Składniki