Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O :) Pyszne połączenie kaszy gryczanej z grzybami.
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 4795
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 939
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 225
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 4795
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 939
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 225
Składniki
Namoczone grzyby gotujemy do miękkości. Opłukaną kaszę rozgotowujemy na wodzie z gotowania grzybów (połowę wody z grzybów ,drugą zostawiamy do przygotowania sosu) ,solimy i studzimy. Dodajemy jajko i mąkę (tyle by powstała gęsta masa). Cebulę obieramy i drobno siekamy. Grzyby siekamy. Cebulę zeszklimy na maśle ,dodajemy grzyby i chwilę smażymy ,doprawiamy solą. Z masy gryczanej formujemy podłużne placki ,smarujemy farszem grzybowym ,zawijamy jak zrazy ,obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym klarowanym maśle.
Sos: Posiekaną cebulę rumienimy na maśle ,dodajemy mąkę ,smażymy ,mieszając aż się lekko zrumieni. Rozprowadzamy bulionem i wodą z gotowania grzybów (około 300 ml) ,dodajemy sok z cytryny ,sól ,pieprz i szczyptę cukru ,aż sos zgęstnieje ,wlewamy śmietanę i podgrzewamy. Zrazy układamy w żaroodpornym naczyniu ,polewamy sosem i wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 15 min.