żółte curry z krewetkami

żółte curry z krewetkami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
drogie
avatar Autor: agafia
Krewetki tygrysie w aromatycznym kokosowym sosie curry

Składniki

  • krewetki tygrysie - 250 g
  • kapusta pak choi - 2 szt
  • mini kukurydza - 100 g
  • groszek cukrowy - 100 g
  • cebula - 1 szt
  • trawa cytrynowa - 1 pęd
  • imbir - kawałek korzenia
  • mleko kokosowe - 400 ml
  • żółta tajska pasta curry - 1 łyżka
  • sok z limonki - 2-3 łyżki
  • sól
  • cukier palmowy lub brązowy - szczypta
  • olej kokosowy - 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w piórka, imbir w cienkie plasterki, trawę cytrynową lekko naciąć wzdłuż. Wrzucić wszystko do garnka na rozgrzany olej kokosowy.

  2. Kolby kukurydzy pokroić na kawałki, wrzucić do garnka, smażyć razem aż warzywa lekko zmiękną.

  3. Do warzyw dodać łyżkę pasty curry, wymieszać. Wlać mleko kokosowe. Groszek cukrowy i kapustę pak choi z grubsza pokroić, wrzucić do garnka.

  4. Do sosu dodać krewetki, gotować kolejne 2-3 minuty. Na koniec curry doprawić do smaku sokiem z limonki, solą i szczptą cukru palmowego. Podawać z ryżem i posiekaną kolendrą.

Składniki
  • krewetki tygrysie - 250 g
  • kapusta pak choi - 2 szt
  • mini kukurydza - 100 g
  • groszek cukrowy - 100 g
  • cebula - 1 szt
  • trawa cytrynowa - 1 pęd
  • imbir - kawałek korzenia
  • mleko kokosowe - 400 ml
  • żółta tajska pasta curry - 1 łyżka
  • sok z limonki - 2-3 łyżki
  • sól
  • cukier palmowy lub brązowy - szczypta
  • olej kokosowy - 1 łyżka
Składniki