Żołądki w sosie chrzanowo-musztardowym

Żołądki w sosie chrzanowo-musztardowym
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Dużo ludzi nie lubi podrobów, szkoda, bo żołądki z indyka można przygotować na wiele sposobów i są naprawdę dobre.

Składniki

  • 1 kg żołądków z indyka
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka Vegety
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • ½ szk śmietany 18%

Przygotowanie

  1. 1. Żołądki kroimy i usuwamy błonki, myjemy, zalewamy wodą i 15 minut obgotowujemy. Następnie odlewamy, ponownie zalewamy wodą i z dodatkiem Vegety gotujemy do miękkości.
    2. Cebule obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
    3. Do cebuli dodajemy pokrojone plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.

  2. 4. Pieczarki łączymy z żołądkami.
    5. Mąkę rozrabiamy z chrzanem, musztardą oraz śmietaną i zagęszczamy sos.

  3. 6. Danie gotowe, podajemy z ziemniakami.
    7. Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 13 października 2020
Danie dla mnie!
KulinarnaChwila 14 października 2020
Super :)
Składniki
  • 1 kg żołądków z indyka
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka Vegety
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • ½ szk śmietany 18%
Składniki