Ziołowy gulasz drobiowy z pieczarkami

Ziołowy gulasz drobiowy z pieczarkami
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: patusia5
Szybki gulasz drobiowy podany z ciastem francuskim, na obiad, kolację lub niespodziewanych gości.

Składniki

  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 200g pieczarek
  • 300g mięsa drobiowego (filetów z kurczaka lub indyka)
  • 300ml bulionu drobiowego
  • sól, pieprz
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2-3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa
  • płat ciasta francuskiego

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w kostkę, pieczarki na grube plastry. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę 2x2cm. Oprószamy solą i pieprzem. Mąkę mieszamy z ziołami prowansalskimi, obtaczamy w tym kawałki mięsa. Boczek podsmażamy na łyżce oleju, gdy się zrumieni dodajemy pieczarki i smażymy, aż lekko zbrązowieją. Następnie dodajemy mięso, mieszamy i chwilę smażymy. Zalewamy bulionem i całość gotujemy 10-15 minut. Jeśli sos będzie zbyt gęsty podlewamy wodą do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec gotowania doprawić mocniej solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

  2. Ciasto francuskie pokroić w trójkąty, piec około 15-20 minut w 200 stopniach. Podawać do gulaszu.

Komentarze do przepisu (8)

Kurka_domowa 16 września 2011
Super wygląda i tak pewnie smakuje :) Niby zwykły kurczak a taki niezwykły efekt.
panka 17 września 2011
Patusiu , miałam dzisiaj pyszny obiadek dzięki Tobie:) Dziękuję , już w ulubionych. Pozdrawiam :)
patusia5 17 września 2011
Dziękuję i również pozdrawiam!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 200g pieczarek
  • 300g mięsa drobiowego (filetów z kurczaka lub indyka)
  • 300ml bulionu drobiowego
  • sól, pieprz
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2-3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa
  • płat ciasta francuskiego
Składniki