Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ziołowe polędwiczki"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1002
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1118
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11443
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1002
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1118
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11443
Składniki
porcje, czas ok. 45 min; porcja – 240 kcal, cena 4,50 zł.
Delikatne polędwiczki nie lubią rozbijania tłuczkiem. Aby nie zniszczyć włókien mięsa, najlepiej ugniatać kotlety dłonią. Pamiętaj też, by nie solić ich przed smażeniem czy pieczeniem, a dopiero po przyrządzeniu.
. Podczas pieczenia polędwiczki możesz też podlewać czerwonym winem.
Polędwiczki umyj starannie, a potem osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Odetnij cienkie końcówki (wykorzystaj do innego dania), resztę mięsa pokrój na cztery porcje.
W misce wymieszaj 2 łyżki oleju z sosem sojowym. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany i drobno posiekany czosnek oraz lekko zmiażdżony lub utłuczony czerwony pieprz.
Polędwiczki włóż do przygotowanej marynaty, wymieszaj starannie. Odstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmij mięso. Ustawiaj każdy kawałek pionowo na desce, lekko rozpłaszcz.
Do każdej porcji mięsa przywiąż za pomocą sznurka po kawałku gałązki rozmarynu. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Obsmaż polędwiczki od góry i od dołu, przełóż do naczynia żaroodpornego. Podlej 2 łyżkami wody, przykryj folią aluminiową. Piecz około 30 minut w 180 st. Przed podaniem oprósz solą i czarnym pieprzem.Źródło: Świat kobiety