Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ziołowe jajka po szkocku z marchewką i dymkami"
Szybka i smaczna
Odsłon: 14880
Polecam.
Odsłon: 474
Szybka i smaczna
Odsłon: 14880
Polecam.
Odsłon: 474
Składniki
Dymki oczyść, pokrój na kawałeczki. Marchewki obierz, opłucz, potnij w słupki. Masło rozgrzej na patelni, smaż na nim pokrojone warzywa przez 8 minut. Pod koniec oprósz solą oraz cukrem. Zdejmij z ognia i odłóż na bok. Do garnka włóż 4 jajka. Zalej wodą. Gotuj 4 minuty, odcedź, przestudź, polewając zimną wodą.
Trybulę oraz natkę opłucz, drobno posiekaj, wymieszaj z mięsem i pozostałym jajkiem. Masę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Wystudzone jajka obierz, oblep mięsną masą, obtocz w tartej bułce. W garnku o grubym dnie albo we frytownicy rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Włóż przygotowane jajka po szkocku. Smaż je 2–3 minuty na złoty kolor. Potem wyjmij łyżką cedzakową i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Liście sałat opłucz, osusz, ew. porwij na kawałki. Paprykę oczyść, strąk umyj, pokrój w kostkę. Szczypiorek posiekaj. Wszystkie przygotowane wcześniej warzywa i szczypiorek wymieszaj. Miód połącz z octem, bulionem i oliwą. Sos przypraw solą, pieprzem i cukrem. Polej sałatkę, przemieszaj. Podawaj z mięsem. ok. 30 minut 1 porcja 490 kcalŹródło: Tina