Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ziołowa kaczka"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 5000
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 890
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 5000
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 890
Składniki
Kaczkę umyj, natrzyj ją z zewnątrz i od wewnątrz solą, pieprzem czarnym i ziołowym. 3 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, wymieszaj z olejem. Wsyp po szczypcie ziół oraz papryki słodkiej i ostrej. Przygotowaną marynatą natrzyj skórę oraz środek kaczki. Owiń, pozostaw w lodówce na całą noc.
Ułóż kaczkę w naczyniu żaroodpornym lub gęsiarce. Do środka włóż pozostałe ząbki czosnku. Nakryj naczynie. Piecz 2,5 godziny w temp. 180°C. Co pewien czas polewaj pieczyste sosem wytworzonym podczas pieczenia. Pod koniec pieczenia zdejmij przykrywkę, aby skórka się zrumieniła.
Możesz także przed pieczeniem do środka kaczki włożyć cząstki jabłek oraz obłożyć nimi tuszkę kaczki z zewnątrz. Z mięsa oraz jabłek powstaje pyszny sos. Podaj z ryżem.
<strong>Justyna Golarz z Dąbrowy</strong>Źródło: Takie jest życie