Ziemniaki zapiekane z serem

Ziemniaki zapiekane z serem
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ziemniaki zapiekane pod pierzynką z żółtego sera, z dodatkiem masła.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, przekroić na pół, ściąć wypukłe końce (tak aby można było na nich ułożyć plastry sera), opłukać i odsączyć na durszlaku.

  2. Naczynie żaroodporne posmarować niedużą ilością oleju.
    Następnie ułożyć w nim odsączone ziemniaki i posypać solą.

  3. Na posolonych ziemniakach ułożyć wcześniej pokrojony w plastry ser żółty. (u mnie zwykle gouda lub podlaski)
    Na każdym z ziemniaków oraz pomiędzy nimi dodać kawałki masła (ilość wedle uznania).

  4. Całość zapiekać około 90 minut w piekarniku (w zależności od tego jak bardzo przypieczony ma być ser).

    Po upieczeniu polecam odsączenie ziemniaków na ręczniku papierowym.

    SMACZNEGO!

Składniki