Ziemniaki zapiekane z pyszną potrawką, mięso mielone i cukinia

Ziemniaki zapiekane z pyszną potrawką, mięso mielone i cukinia
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Gotujtosam
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam ziemniaki zapiekane z pyszną potrawką, mięso mielone wołowe z cukinią, a do tego czosnek i rozmaryn. Całość w sosie śmietanowym. Coś wspaniałego :-) Przepis https://youtu.be/G1HJ8RL3vRk

Składniki

  • Ziemniaki ugotowane 1 kg.
  • Cukinia 400 g.
  • Cebula 1 szt.
  • Papryka czerwona 1/2 szt.
  • Mięso mielone wołowe 400 g.
  • Czosnek 3 ząbki.
  • Śmietanka 30 % 330 ml.
  • Ser żółty 100 g.
  • Jajko 1 szt.
  • Rozmaryn 1 łyżka stołowa.
  • Olej rzepakowy do smażenia.
  • Sól do smaku.
  • Pieprz do smaku.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc.
    Na blachę rozkładamy papier do pieczenia, z ziemniaków formujemy kulkę 250 g. a następnie formujemy okrągłą łódeczkę.

  2. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej, wrzucamy cebulę i paprykę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy aż zmięknie, następnie czosnek i cukinię pokrojona w kostkę, zasypujemy rozmarynem przetartym w moździerzu, całość mieszamy i podsmażamy chwilę.
    Na środku patelni robimy miejsce i podsmażamy mięso mielone, następnie zalewamy całość śmietanką, solimy i pieprzymy.
    Potrawkę redukujemy aż osiągnie gęstą konsystencję.

    Potrawkę wrzucamy do łódeczek, zasypujemy serem, brzegi ziemniaków smarujemy rozbełtanym jajkiem.
    Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 stopni na około 15 minut, tak aby ser się zapiekł i brzegi łódeczek zarumieniły.

    Gotowe :-)

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 19 sierpnia 2020
Super przepis :)
Gotujtosam 29 sierpnia 2020
Dziękuję bardzo :-)
Pozdrawiam serdecznie.
Składniki
  • Ziemniaki ugotowane 1 kg.
  • Cukinia 400 g.
  • Cebula 1 szt.
  • Papryka czerwona 1/2 szt.
  • Mięso mielone wołowe 400 g.
  • Czosnek 3 ząbki.
  • Śmietanka 30 % 330 ml.
  • Ser żółty 100 g.
  • Jajko 1 szt.
  • Rozmaryn 1 łyżka stołowa.
  • Olej rzepakowy do smażenia.
  • Sól do smaku.
  • Pieprz do smaku.
Składniki