Ziemniaki zapiekane z bekonem i serem pleśniowym

Ziemniaki zapiekane z bekonem i serem pleśniowym
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Pyszne połączenie pieczonych ziemniaków z bekonem i sosem.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 czerwone cebule
  • 200 g bekonu
  • natka pietruszki
  • ser blue
  • Sos : ¾ szklanki majonezu
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 3 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyłem, obrałem, pokroiłem w grube plasterki. W misce wymieszałem talarki z oliwą, sola i pieprzem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyłem jedną warstwę ziemniaków. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C.
    Zapiekałem do czasu, aż ziemniaki się zezłociły.

    Sos : wymieszałem majonez, musztardę Dijon i ocet balsamiczny. Wstawiłem na pół godziny do lodówki.

    Cebulę obrałem, pokroiłem w cieniutkie plasterki. Bekon usmażyłem na chrupko.
    Upieczone ziemniaki posypałem cebulą, boczkiem, posiekana natka pietruszki, a na koniec pokruszonym serem.

Komentarze do przepisu (6)

mimiwiki 19 kwietnia 2016
Świetne :)
Futka 20 kwietnia 2016
Wygląda bosko! Mogę się wprosić? :D
BEATA1978 20 kwietnia 2016
Mniam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 czerwone cebule
  • 200 g bekonu
  • natka pietruszki
  • ser blue
  • Sos : ¾ szklanki majonezu
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 3 łyżki octu balsamicznego
Składniki