Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziemniaki z sosem i grzybami"
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 183
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 116
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 183
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 116
Składniki
Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod strumieniem bieżącej wody. Gotuj je w mundurkach w osolonym wrzątku, po czym odstaw do ostygnięcia. Następnie obierz je ze skórki. Prawdziwki po rozmrożeniu osusz i pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej masło i olej, pokrojone grzyby przesmaż na tłuszczu na złoty kolor. Pod koniec smażenia dopraw je solą oraz pieprzem. Grzyby przełóż z patelni do rondelka i odstaw w ciepłe miejsce, aby nie ostygły.
Z patelni zlej nadmiar tłuszczu i wlej śmietankę wymieszaną z musztardą, lekko podgrzej, dodaj rozdrobniony twaróg i wymieszaj. Powstały sos przypraw do smaku solą oraz pieprzem i odstaw.
Ziemniaki przekrój na pół i wydrąż w każdym środek tak, aby powstała ziemniaczana łódeczka o dość grubych ściankach. Ułóż je na blasze posmarowanej olejem i krótko zapiekaj (aż zyskają złoty kolor) w piekarniku nagrzanym do temperatury 220° C.
Ciepłe prawdziwki ułóż na talerzach, a na nich – zapieczone ziemniaki. Do gorących łódek nalewaj po porcji so su, udekoruj świeżym majerankiem i od razu podawaj.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 320 kilokalorii</strong>
Do gotowania w mundurkach, smażenia i pieczenia wybieraj odmiany twardsze, oznaczone literą A.Źródło: Świat i Ludzie