Ziemniaki z marynowaną dynią

Ziemniaki z marynowaną dynią
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Lekkie, smaczne, bezmiesne danie - ziemniaki w mundurkach na pomaranczowej smietanie, do tego surowa, marynowana dynia hokkaido z prazonymi pestkami i parmezanem.

Składniki

  • 1 kg małych ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 liść laurowy
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 pomarańcza
  • 400 g dyni hokkaido
  • 3 łyżki białego octu balsamicznego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 4 gałązki mięty
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 4 łyżki parmezanu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyc i gotowac ze skórka w osolonej wodzie z kminkiem i lisciem laurowym przez 15-20 minut, w zaleznosci od wielkosci, nastepnie odcedzic i odparowac.
    W miedzyczasie umyc dynie, zetrzec w cienkie paski lub pokroic obieraczka i wlozyc do miski. Drobno zetrzec skórke pomaranczowa, odstawic, wycisnac sok z pomaranczy. Sok wymieszac z octem, olejem i syropem i dodac do dyni. Doprawic sola i pieprzem, wymieszac i odstawic. Im dluzej marynujemy dynie, tym lepiej.

  2. Wymieszac smietane ze skórka pomaranczowa na gladka mase. Jesli bedzie zbyt gesta, dodac troche wody gazowanej.
    Rozlozyc smietane na talerzu i ulozyc na niej kilka ziemniaków w mundurkach, a na nich paski dyni.

  3. Udekorowac listkami swiezej miety, pestkami dyni, olejem z pestek dyni, solą, pieprzem i wiórkami startego parmezanu.

  4. Danie smakuje z cieplymi ziemniakami, ale równiez na zimno.

Komentarze do przepisu (4)

Obserwator 22 października
Zaje...
KORAL 23 października
Bardzo ciekawe danie, musi być pyszne.
fafiatko 24 października
Przepyszna sałatka!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg małych ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 liść laurowy
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 pomarańcza
  • 400 g dyni hokkaido
  • 3 łyżki białego octu balsamicznego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 4 gałązki mięty
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 4 łyżki parmezanu
  • sól, pieprz
Składniki