Ziemniaki z kotlecikami

Ziemniaki z kotlecikami
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.

Składniki

  • 13 szt. dużych ziemniaków
  • Sól
  • Przyprawa do ziemniaków
  • 30 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 Cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka przyprawy Gyros
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • 1 kulka mozzarelli
  • 14 łyżek ketchupu
  • Olej do smażenia
  • 15 dag sera żółtego

Przygotowanie

  1. 1. Ziemniaki obieramy w każdym ziemniaku robimy otwór, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz solą. Pieczemy 30 minut w 180 °C.

  2. 2. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną drobno paprykę, wbijamy jajko, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą. Wsypujemy bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Robimy małe kuleczki w kształcie orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju.

  3. 3. W każdy otwór upieczonego ziemniaka wkładamy po plasterku sera mozzarelli.

  4. 4. Na serze układamy po dwie kuleczki mięsne i polewamy ketchupem.

  5. 5. Wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.
    6. Zapiekamy chwilę do rozpuszczenia się sera.

  6. 7. Danie gotowe.
    8. Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

konhambos 22 października
Piekne i apetyczne
ewka16 22 października
świetny pomysł !
Składniki
  • 13 szt. dużych ziemniaków
  • Sól
  • Przyprawa do ziemniaków
  • 30 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 Cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka przyprawy Gyros
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • 1 kulka mozzarelli
  • 14 łyżek ketchupu
  • Olej do smażenia
  • 15 dag sera żółtego
Składniki