Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli odrobinę hiszpańskiej klasyki na talerzu ;-)
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 166
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 166
Składniki
na patelni (wybieramy taką z pokrywką) rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojone w kostkę chorizo, smażymy aż się wytopi i ładnie zabarwi olej
teraz dorzucamy cebulę pokrojoną w piórka i paprykę pokrojoną w kostkę, smażymy aż warzywa zmiękną
na koniec dorzucamy pokrojone w półplastry ziemniaki, smażymy wszystko razem kilka minut, solimy do smaku, a potem przykrywamy patelnię i smażymy na małym ogniu kilka minut
w tym czasie na drugiej patelni na łyżce oleju smażymy sadzone jajka, tak długo aż białko się zetnie, aż żółtko pozostanie jeszcze płynne
możemy również (zamiast smażyć jajka) ugotować je "w koszulce" - to znaczy wybijamy jajka do delikatnie wrzącej wody (z dodatkiem soli i odrobiny octu) i gotujemy ok 3 minuty
na talerzu układamy usmażone ziemniaki, a na wierzchu układamy jajko, smacznego ;-)