Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie na ciepłe dni. Ziemniaki okraszone skwarkami z cebulką, podane z zsiadłym mlekiem.
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 157
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 157
Składniki
Mleko wiejskie 2 dni wcześniej przygotowujemy na zsiadłe. Z mostku wycinamy mięso, myjemy i kroimy w kostkę 2 cm x 2 cm, doprawiamy solą, chwilę wyrabiamy żeby sól wchłonęła się do mięsa. Na patelni rozgrzewamy smalec. Wkładamy mięso na patelnię i smażymy do osiągnięcia rumianego koloru skwarek. Do zarumienionych skwarek dodajemy pokrojone w pół plastry cebule, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem do miękkości cebuli. W między czasie gotujemy ziemniaki. Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki odlewamy, odparowujemy, tłuczemy i nakładamy na talerze, okraszamy usmażonymi skwarkami z cebulą, posypujemy rzeżuchą i podajemy z zsiadłym chłodnym mlekiem. Smacznego!!!