Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Ziemniaki gratin smakują najlepiej jako dodatek do mięs.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 ml śmietanki 22%
  • 30 dag żółtego sera
  • sól i pieprz
  • świeża gałka muszkatołowa
  • masło do smarowania foremki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki (najlepiej za pomocą malaksera, wtedy plastry są idealnej grubości).

  2. Ser ścieramy na drobnej tarce, mieszamy go ze śmietaną, wyciśniętym czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Nie szalejmy z solą, bo ser sam w sobie jest słony. Masa powinna być w miarę możliwości jednolita (jeśli mamy taką możliwość, możemy wspomóc się malakserem).

  3. Dno żaroodpornej foremki (może być taka do lasagne) nacieramy ząbkiem czosnku, a następnie masłem.

  4. Układamy plasterki ziemniaków tak, aby delikatnie na siebie nachodziły (i nie było między nimi dziur).

  5. Na warstwę ziemniaków wykładamy cieniutką warstwę sera ze śmietaną. Ja robiłam to przy użyciu rąk. Najciężej nałożyć ser na pierwszą warstwę, bo łatwo odchodzi od dna. Przy kolejnych warstwach będzie lżej.

  6. Na warstwie sera i śmietany układamy kolejną warstwę ziemniaków - i tak to skończenia składników. Ostatnią warstwą ma być śmietana z serem.

  7. Foremkę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około godziny w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze z 10-15 minut, aż wierzch się zarumieni.

  8. Wyjmujemy ziemniaki z piekarnika i odstawiamy. Najsmaczniejsze będą po godzinie lub na drugi dzień (przez ten czas ziemniaki wchłoną resztę masy i zapiekanka zastygnie :) Smacznego! :)

Komentarze do przepisu (5)

Europa112 07 października 2014
Czy czas 10 - 15 minut nie jest za krótki?
BEATA1978 07 października 2014
Świetny sposób na ziemniaki :)
Ania92 28 lutego 2017
Nigdy nie próbowałam! A to rzeczywiście świetny sposób na ziemniaki, warto próbować nowych smaków
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 ml śmietanki 22%
  • 30 dag żółtego sera
  • sól i pieprz
  • świeża gałka muszkatołowa
  • masło do smarowania foremki
Składniki