Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

Przepis dnia 2017-02-01
Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym
> 1-2 os.
> 60 min
średnie
tanie
Jak odmienić nudne ziemniaki?:) Faszerując je! W mojej wersji farszem jest mięso mielone z cebulą, papryką i serem. Do tego wystarczy maślanka i mamy pełny, sycący i treściwy obiad:).

Składniki

  • Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym dania obiadowe, przekąski Jak odmienić nudne ziemniaki?:) Faszerując je!
  • 8 dużych ziemniaków
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek koperku
  • 1 duża cebula
  • 100g sera cheddar lub innego długodojrzewającego
  • 100g sera mozzarella
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez około 45 minut. Paprykę,cebulę i koperek drobno siekamy. Sery trzemy osobno na dużych oczkach tarki.

  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone obsypane solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i czosnkiem. Dodajemy paprykę i cebulę, smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy ser cheddar i koperek, mieszamy.

  3. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół. Za pomocą małej łyżeczki wyciągamy środek każdej z części ziemniaka tak by powstało wgłębienie, które napełniamy farszem.

  4. Ziemniaki napełniamy farszem, posypujemy mozzarellą. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut, do zarumienienia.

Komentarze do przepisu (1)

Ania92 28 lutego 2017
Wariacja na temat ziemniaka ;) niesamowite, że jest tyle możliwości kulinarnych związanych z ziemniakiem :)
Składniki
  • Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym dania obiadowe, przekąski Jak odmienić nudne ziemniaki?:) Faszerując je!
  • 8 dużych ziemniaków
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek koperku
  • 1 duża cebula
  • 100g sera cheddar lub innego długodojrzewającego
  • 100g sera mozzarella
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej
Składniki