Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
Ziemniaki dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.
200-250 gram surowej kiełbasy wyjąć z osłonki i rozdrobnić.
Ser cheddar zetrzeć na tarce o drobnych oczkach w ilości 1/4 szklanki.
Drobno posiekać garść natki pietruszki.
Umyte i osuszone ziemniaki ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 45-60 minut, do momentu aż będzie można w nie włożyć widelec bez oporu.
W międzyczasie na patelnię wlać 1/2 łyżki oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu.
Dodać rozdrobnioną kiełbasę i smażyć, od czasu do czasu mieszając, a także rozdrabniając przy pomocy drewnianej łopatki na małe kawałki, aż będzie ona pięknie podsmażona z każdej strony.
Z upieczonych, jeszcze ciepłych ziemniaków odkroić wierzch i przy pomocy łyżki wyjąć miąższ.
Skórkę każdego ziemniaka nasmarować lekko oliwa z oliwek, a środek doprawić szczyptą soli oraz czarnego pieprzu do smaku.
Następnie napełnić ziemniaki wcześniej usmażoną, jeszcze ciepłą, kiełbasą dociskając ją mocno, po to aby jajko nie zapadło się w niej.
Na wierzch każdego nadzianego kiełbasą ziemniaka ostrożnie wybić jajko, doprawić solą oraz pieprzem do smaku, posypać startym serem cheddar i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 15-20 minut, do czasu, aż białka się zetną, a żółtka nadal będą rzadkie.
Gotowe, gorące, przepyszne ziemniaki faszerowane kiełbasą oraz jajkiem podawać jako sycące śniadanie lub danie obiadowe, udekorowane dodatkowo drobno posiekaną natką pietruszki lub drobno posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Komentarze do przepisu (1)