Ziemniaki duszone z boczkiem i suszonymi śliwkami

Ziemniaki duszone z boczkiem i suszonymi śliwkami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: basiliana
Szybkie, niedrogie i bardzo smaczne danie. Świetnie smakuje z kefirem lub jogurtem naturalnym i mizerią.

Składniki

  • Ziemniaki - 6 dużych sztuk, najlepiej młodych ziemniaków
  • Boczek wędzony - 200 g
  • Suszone śliwki - 5 sztuk
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Olej roślinny - 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Boczek, ziemniaki i śliwki pokroić w plastry.

  2. Na patelnię wlać olej i ułożyć plasterki boczku.

  3. Na boczku rozłożyć plastry ziemniaków, a następnie suszone śliwki. Wierzch potrawy posypać ziołami prowansalskimi, kilkoma szczyptami soli i szczyptą pieprzu.

  4. Patelnię przykryć pokrywą i ustawić na niewielkim ogniu. Dusić do momentu, gdy ziemniaki staną się miękkie, zazwyczaj trwa to ok. 25 minut przy młodych ziemniakach, przy starszych trochę dłużej. W czasie duszenia ziemniaki można co jakiś czas mieszać. Bez mieszania boczek mocno się przysmaży i będzie chrupiący.

Komentarze do przepisu (11)

bryssska 18 czerwca 2018
Proste, a jakie pyszne ;-D
fafiatko 18 czerwca 2018
Ciekawe polaczenie smakow, na pewno kiedys wypróbuje!
kucharka-amatorka 19 czerwca 2018
Bardzo apetyczne.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ziemniaki - 6 dużych sztuk, najlepiej młodych ziemniaków
  • Boczek wędzony - 200 g
  • Suszone śliwki - 5 sztuk
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Olej roślinny - 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
Składniki