Ziemniaczany wąż

Ziemniaczany wąż
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ziemniaki z dodatkiem warzyw zapieczone w ten sposób , doskonale wyglądają i wyśmienicie smakują.

Składniki

  • Ziemniaki - 6 szt
  • Salami - 10 plastrów
  • Cebula biała - 1 szt.
  • Cukinia - 1/2 szt.
  • Pieczarki - 4 szt.
  • Ser mozzarella - 10 dag
  • Śmietana 18 % - 1/2szklanki
  • Musztarda - 2 łyżeczki
  • Majonez - 2 łyżki
  • Przyprawa do ziemniaków
  • Sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć podgotować, pokroić w cienkie plastry. Salami pokroić na połowę lub ćwiartkę w zależności od wielkości plastra. Cebulę obrać pokroić w plasterki. Cukinię pokroić w plasterki. Pieczarki obrać pokroić w plasterki. Śmietanę , musztardę, majonez wymieszać doprawić solą, otrzymamy sos.

  2. W naczyniu żaroodpornym układać: ziemniak, posmarować sosem, salami, pieczarka, cebula, cukinia, ziemniak i tak kolejno aż otrzymamy wąż na długość naczynia.

  3. Postępować dalej tak samo aż do wyczerpania składników.

  4. Całość posypać przyprawą do ziemniaków. Polać delikatnie pozostałym sosem po każdym wężu. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach i posypać po wierzchu.

  5. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni wstawić i piec 25 - 30 minut do dobrego zrumienienie sera.

  6. Podawać na gorąco.

Komentarze do przepisu (2)

Dariusz-D 22 listopada
Bardzo ciekawy przepis. Jakis sosik do tego, czy bez?
Pozdrawiam serdecznie:-)
KulinarnaChwila 23 listopada
Super przepis:)
Składniki
  • Ziemniaki - 6 szt
  • Salami - 10 plastrów
  • Cebula biała - 1 szt.
  • Cukinia - 1/2 szt.
  • Pieczarki - 4 szt.
  • Ser mozzarella - 10 dag
  • Śmietana 18 % - 1/2szklanki
  • Musztarda - 2 łyżeczki
  • Majonez - 2 łyżki
  • Przyprawa do ziemniaków
  • Sól
Składniki