Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziemniaczane placki z kawiorem"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 201
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 201
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz i osusz. Usuń skórkę z cebuli. Warzywa zetrzyj na tarce, wymieszaj z jajkiem oraz mąką. Odstaw na kilka minut, a następnie odciśnij nadmiar wody. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelni partiami rozgrzewaj po łyżce oleju. Nakładaj porcje masy ziemniaczanej. Smaż rumiane i chrupiące placki ziemniaczane. Wyjmuj je na kawałki pergaminu, aby osączyć nadmiar tłuszczu.
Placki podawaj na gorąco, razem z doprawioną solą i pieprzem kwaśną śmietaną oraz czerwonym kawiorem.
Część placków, zamiast kawiorem, możesz obłożyć plasterkami wędzonego łososia. Dekoruj koperkiem.
czas ok. 40 min; porcja – 310 kcal, cena 1,40 zł
cena 1,40 złŹródło: Świat kobiety