Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla smakoszy placków ziemniaczanych polecam ziemniaczane placki na ostro. Są to placki bardzo smaczne , proste w przygotowaniu. Chrupiące, podane z sosem jogurtowo - śmietankowym z cebulką zieloną oraz skwarkami z boczku wędzonego. Polecam
miska, nóż, tarka, łyżka, garnuszek, patelnia, talerze,
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 405
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 876
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 120
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5159
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 405
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 876
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 120
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5159
Składniki
Ziemniaki obrać i opłukać, 4 ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach , a 2 ziemniaki na dużych oczkach. Do ziemniaków zetrzeć na drobnych oczkach obraną cebulę i czosnek. Dodać jajko , pieprz i sól do smaku oraz 5 łyżek mąki pszennej wymieszać. (Gdyby cisto było zbyć rzadkie dołożyć mąki ). Boczek pokroić i podsmażyć do wytopienia się skwarków. Połowę skwarków dodać do masy ziemniaczanej i ponownie dobrze wymieszać. Cebulkę lub szczypiorek drobno posiekać. Przygotować sos; Jogurt zmieszać ze śmietaną , doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem , dodać połowę posiekanej cebulki zielonej i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać porcje masy, smażyć placki z obydwu stron na złoty kolor. Gotowe placki nakładać na talerze posypać pozostałymi skwarkami i posiekaną cebulką zielona oraz polać przygotowanym sosem. Smacznego Rada; Jeżeli będziemy mieli chudziutki boczek to możemy dodać nie wytapiając go tylko pokroić i dołożyć).
Przygotowanie masy ziemniaczanej.
Wytapianie boczku na skwarki.
Do masy dodanie mąki pszennej i wytopione skwarki.
Smażenie placków.
Placki po usmażeniu.
Przygotowanie sosu;
Placki gotowe do podania.