Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziemniaczana lazania"
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 33
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 129
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6665
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 33
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 129
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6665
Składniki
czas ok. 70 min; porcja – 570 kcal, cena 5 zł
Ziemniaki wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj w mundurkach. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć mięso, oprósz je solą i pieprzem. Smaż 8 minut. Obierz i poszatkuj cebule. Dodaj do mięsa razem z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Smaż 2-3 minuty.
Dodaj posiekane pomidory z puszki (z zalewą). Duś 10 minut. Liście kapusty opłucz, przekrój na połówki, wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj 5 minut. Wyjmij, odcedź i przestudź.
Przygotuj zasmażkę z łyżki masła i mąki. Mieszając, stopniowo wlewaj do niej bulion oraz mleko. Ogrzewaj, aż sos zgęstnieje. Dodaj 5 dag startego sera. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ziemniaki obierz, pokrój w plastry. W naczyniu układaj warstwy ziemniaków, kapusty oraz mięsa. Każdą warstwę polewaj sosem serowym. Wierzch posyp resztą startego sera. Zapiekaj 30 min w 180 st. Udekoruj natką.Źródło: Świat kobiety