Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zielony krem kabaczkowy"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8885
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 198
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 462
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8885
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 198
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 462
Składniki
Kabaczek (patison lub cukinię) umyj starannie, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, pokrój w półplasterki. Starsze warzywo musisz wcześniej obrać i pozbawić nasion. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj.
W garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć plasterki kabaczka i czosnek, chwilę smaż. Zalej bulionem warzywnym (może być z kostki). Wrzuć zamrożony groszek. Gotuj na małym ogniu 20 minut.
Gdy warzywa będą zupełnie miękkie, zdejmij garnek z ognia. Zmiksuj zupę na gładki krem razem ze śmietaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej. Podawaj np. z grzankami.
czas ok. 45 min; porcja – 250 kcal, cena 1,50 złŹródło: Świat kobiety