Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zielony chłodnik"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 198
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 165
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 198
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 165
Składniki
Szczaw przebierz i umyj. Dokładnie go osusz na ściereczce lub w wirówce do sałat. Wywar zagotuj i zalej nim szczaw. Zostaw do całkowitego wystudzenia. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz.
Ogórki umyj, osusz i pokrój. Jednego w długie plastry, drugiego w drobną kosteczkę.
Dymkę oczyść, umyj i drobno posiekaj razem ze szczypiorem (kilka gałązek odłóż do dekoracji). Do schłodzonego wywaru ze szczawiem dodaj posiekaną dymkę ze szczypiorkiem i pokrojonego w kostkę ogórka. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Śmietanę ubij na sztywno i delikatnie połącz z chłodnikiem.
Zupę wstaw na godzinę do lodówki. Podawaj z cząstkami jajka udekorowaną plastrami ogórka i szczypiorem.
Czas przygotowania: 45 minut 365 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień