Zielone pesto z rukoli i pestek dyni

Zielone pesto z rukoli i pestek dyni
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wanilia
szybkie w przygotowaniu

Składniki

  • makaron swiderki, 250 g
  • rukoli, 100 g
  • pestek dyni, 4 lyżki
  • ząbek czosnku, 1
  • oliwy z oliwek, 1/2 szklanki
  • startego parmezanu, 1/2 szklanki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Liście rukoli wrzucam do pojemnika i rozdrabniam blenderem z pestkami dyni, ząbkiem czosnku, oliwą, parmezanem, solą i pieprzem do smaku, uzyskując konsystencję drobniutkich ziarenek. Makaron gotuję w osolonej wodzie, z dodatkiem oliwy, aż będzie "al dente", co będzie trwało najwyżej parę minut. Odcedzam makaron i mieszam go delikatnie z pesto. Rozkładam na cztery talerze i polewam każdą porcję dodatkową oliwą i posypuję parmezanem.

Komentarze do przepisu (5)

sereberko80 28 lipca 2010
mmmm wygląda przepysznie, uwielbiam pesto, a takie własnej roboty ... na pewno nieziemsko smakuje :-)
akamyll 28 lipca 2010
omg!!! pyyysznoooościii :))
koniecznie, koniecznie muszę to zrobić!
moniaaaa 30 lipca 2010
lubie takie rzeczy:))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • makaron swiderki, 250 g
  • rukoli, 100 g
  • pestek dyni, 4 lyżki
  • ząbek czosnku, 1
  • oliwy z oliwek, 1/2 szklanki
  • startego parmezanu, 1/2 szklanki
  • sól, pieprz
Składniki