Zielona zapiekanka jaglana z cząbrem

Zielona zapiekanka jaglana z cząbrem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Zapiekanka z kaszy i warzyw w sosie serowym, doprawiona cząbrem i udekorowana jajkiem z płynnym żółtkiem.

Składniki

  • Kasza jaglana - 200g
  • Szpinak - 300g (może być mrożony)
  • Kalafior - 200g
  • Brokuł - 300g
  • Fasolka szparagowa - 200g
  • Czosnek- 2 ząbki
  • Jajko - 4szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos:
  • Jogurt - 200g
  • Ser - 50g (może być mozzarella lub twardy żółty) lub Fix serowy
  • Przyprawy:
  • Pieprz, pieprz mielony
  • Papryka słodka i wędzona,
  • Sos sojowy,
  • Cząber

Przygotowanie

  1. Kaszę płuczemy kilka razy. Gotujemy aż będzie miękka.

    Warzywa najlepiej przygotować na patelni, która nadaje się do piekarnika, inaczej będzie przełożyć je do naczynia żaroodpornego.

    Na oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy kilka minut. Dorzucamy resztę warzyw i pod przykryciem dusimy, aż będą miękkie. W razie potrzeby możemy podlać odrobiną wody. Do miękkich warzyw dodajemy kaszę, jogurt połączony z serem (lub fixem) i przyprawy (bez cząbru). Dusimy razem pod przykryciem około 5 minut.

    Na koniec dodajemy cząber, mieszamy. Masę warzywno serową wyrównujemy i robimy w niej 4 zagłębienia. W zagłębienia wbijamy jajka i nacinamy je. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 10 minut. białko powinno być ścięte, a żółtko w środku lejące. Podajemy gorące.

Komentarze do przepisu (3)

Dolcevita-in-my-kitchen 19 listopada 2020
Super zapiekanka, pycha :)
Facet_w_kuchni 22 listopada 2020
Szakszuka w innym wydaniu :)
fafiatko 23 listopada 2020
Samo pyszne zdrowie na talerzu!
Składniki
  • Kasza jaglana - 200g
  • Szpinak - 300g (może być mrożony)
  • Kalafior - 200g
  • Brokuł - 300g
  • Fasolka szparagowa - 200g
  • Czosnek- 2 ząbki
  • Jajko - 4szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos:
  • Jogurt - 200g
  • Ser - 50g (może być mozzarella lub twardy żółty) lub Fix serowy
  • Przyprawy:
  • Pieprz, pieprz mielony
  • Papryka słodka i wędzona,
  • Sos sojowy,
  • Cząber
Składniki