Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żebroczka - wiślańska zapiekanka to tradycyjne danie pochodzące z rejonów Śląska Cieszyńskiego i Podhala. To bardzo ciekawa baba ziemniaczana, ale z dodatkiem ryżu i wytopionych skwarek. W przeciwieństwie do innych przepisów, tę potrawę wyróżniają ziemniaki zaparzane w mleku, dzięki którym zyskuje wyjątkowy smak.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1058
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1058
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Składniki
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Mięso pokrój na bardzo drobne kawałki i włóż na patelnię bez dodatku tłuszczu. Wytop tłuszcz, do uzyskania skwarek. Na tym samym tłuszczu podsmaż czosnek i cebulę do lekkiego zezłocenia.
Ryż ugotuj do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce jak na placki ziemniaczane. Odsącz je z nadmiaru wody, a następnie zalej wrzącym mlekiem i zostaw na kilka minut.
W misce połącz ze sobą ziemniaki, ryż, cebulę z czosnkiem i wytopione mięso. Dopraw masę wszystkimi przyprawami.
Przełóż masę do dużego naczynia żaroodpornego, dociskając ją do krawędzi i brzegów. Na wierzchu możesz położyć pokrojonego pomidora, ale nie jest to konieczne.
Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza. Zapiekankę piecz przez ok. 2 godziny, do momentu aż pojawi się chrupiąca skórka. Żebroczka – wiślańska zapiekanka to danie, które należy podawać na ciepło, od razu po przygotowaniu lub na drugi, a nawet na trzeci dzień, po podgrzaniu.