Żeberka zapiekane z kapustą kiszoną.

Żeberka zapiekane z kapustą kiszoną.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Od czasu do czasu je robię na obiad,ale stwierdzam,że powinny częściej gościć na moim stole,są pyszne:-)

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2,3 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części (z 2-3 kośćmi)
    Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem odstawić na kilka godz.do lodówki,a nawet można na całą noc.
    Żeberka podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia z każdej strony,ściągnąć z patelni pozostawiając tłuszcz po ich smażeniu,wrzucić cebulę pokrojoną w półksiężyce i czosnek posiekany w plasterki.
    Podsmażyć do zeszklenia się cebuli i zdjąć z patelni pozostawiając sos.
    Średnio kwaśną kapustę posiekać (jeśli jest zbyt kwaśna należy ją wcześniej opłukać) i wrzucić na patelnię do sosu,do kapusty dodać startą na drobnych oczkach marchewkę.Wrzucić pieprz, liść laurowy i ziele angielskie.Zalać odrobiną wody i dokładnie wymieszać.
    Dusić około 40 minut na wolnym ogniu w razie potrzeby dolać wody.
    W naczyniu żaroodpornym ułożyć cienką warstwę kapusty,na kapuście ułożyć żeberka z cebulą,przykryć resztą kapusty kiszonej i zapiekać pod przykryciem w 180′ C przez około 1 godzinę.

Komentarze do przepisu (11)

Jagodzianka17 26 lipca 2018
Dawno nie jadłam żeberek... pysznie wyglądają
fafiatko 26 lipca 2018
Pychota!!!
GREGORHSPEED 26 lipca 2018
No nie :P u mnie też coś podobnego ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2,3 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek
  • olej do smażenia
Składniki