Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Żeberka z warzywami po prowansalsku"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Składniki
Żeberka opłucz, osusz, pokrój na małe kawałki. Mięso posyp solą, pieprzem, czerwoną papryką i ziołami prowansalskimi.
Na patelnię wlej 2 łyżki oleju, rozgrzej go i smaż na nim mięso około 15 minut, obracając je na wszystkie strony. Odłóż je na półmisek.
Warzywa umyj. Cebule obierz ze skórki, pokrój na kilka części. Papryki przekrój na pół, usuń pestki i białe błonki. Pokrój paprykę na cząstki.
Bakłażana przekrój na pół, odetnij końce, resztę pokrój na cząstki. Z cukinii odetnij końce, przekrój je wzdłuż na połówki, pokrój na plasterki.
Na patelnię wlej resztę oleju, wrzuć warzywa, posyp je przyprawami i obsmażaj około 15 minut, często mieszając.
Do żaroodpornego naczynia wlej oliwę, ułóż warzywa i żeberka oraz obrane ząbki czosnku. Piecz w temp. 180° C ok. 20 minut. Podawaj z bagietką.Źródło: Na żywo