żeberka z nutką pomarańczy

żeberka z nutką pomarańczy
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
pyszne :)

Składniki

  • 1,3 kg żeberek
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • sól, pieprz, liść laurowy, papryka ostra
  • tłuszcz do obsmażenia
  • trochę bulionu lub rosołu do podlania

Przygotowanie

  1. Żeberka umyć i po porcjować, posypać solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać mocno tłuszcz, żeberka obsmażyć ze wszystkich stron. Obsmażone żeberka przełożyć do garnka, w którym będą się dusiły, podlać trochę bulionem lub rosołem żeby się nie przypaliły dodać liść laurowy i dusić ok 1 h. Gdy żeberka będą już miękkawe dolać sok z pomarańczy i jeszcze dusić ok 20-30 min. Zredukować sosik i podawać.

Komentarze do przepisu (3)

babciaaneczka 19 kwietnia 2013
Ciekawy przepis, jak dotąd dodawałam pomarańcze
do pieczenia drobiu /kaczki/. Ta potrawa mi się
podoba,... Czytaj całość »
Ciekawy przepis, jak dotąd dodawałam pomarańcze
do pieczenia drobiu /kaczki/. Ta potrawa mi się
podoba, zabieram do książki kucharskiej. Pozdrawiam.
Zazula1 19 kwietnia 2013
Oryginalny sposób,do wypróbowania:)
anetas197601 19 kwietnia 2013
Dziękuję Wam bardzo, te żeberka powstały przez przypadek tzw. improwizacja ale okazała się trafiona :))
Składniki
  • 1,3 kg żeberek
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • sól, pieprz, liść laurowy, papryka ostra
  • tłuszcz do obsmażenia
  • trochę bulionu lub rosołu do podlania
Składniki