Żeberka z kiszoną kapustą

Żeberka z kiszoną kapustą
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: suri
Żeberka są naprawdę przepyszne, nie mówiąc już o kapuście.

Składniki

  • żeberka, 2 kg
  • kapusta kiszona, 1,5 kg
  • cebula, 20 dag
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawa do mięs "knorra"
  • 1 - 2 kostek rosołowych "knorra"
  • Mąka pszenna
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Żeberka pokroić na mniejsze kawałki ,natrzeć przyprawą do mięs ,obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju

  2. Kapustę drobno pokroić.Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na pozostałym po smażeniu żeberek tłuszczu

  3. Do żaroodpornego naczynia włożyć połowę kapusty wymieszaną z połową przypraw( ziele angielskie ,papryka ,pieprz ,liście laurowe),na kapustę położyć obsmażone żeberka,na nie cebule i resztę kapusty z resztą przypraw

  4. Około 1 litra wody zagotować z kostką rosołową lub dwiema i podlać tym żeberka .Całość przykryć i wstawić do piekarnika na około 2,5 godziny,po tym czasie dodać przecier pomidorowy ,zamieszać i jeszcze na około 10 minut włożyć do piekarnika

Komentarze do przepisu (10)

kuchareczki 19 lutego 2011
Wypróbuję ten przepis bo lubię żeberka a jak jeszcze jest kapusta kiszona to..............mniam. Do ulubionych. 5
monia8521 19 lutego 2011
musi być pycha... wypróbuję na obiadek :D
tolerancja 19 lutego 2011
pysznie wygląda , ja robie do żeberek kapustę kiszoną zasmazaną polecam też jest pycha
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • żeberka, 2 kg
  • kapusta kiszona, 1,5 kg
  • cebula, 20 dag
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawa do mięs "knorra"
  • 1 - 2 kostek rosołowych "knorra"
  • Mąka pszenna
  • olej do smażenia
Składniki