Żeberka wędzone na ciepło

Żeberka wędzone na ciepło
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Joasia100
Pierwszy ciepły weekend i już coś by się zjadło. Ale tym razem nie z grilla a z wędzoka (domowej wędzarni). Bez chemii i konserwantów. Zapach i smak mmmm...

Składniki

  • żeberka wieprzowe
  • sól
  • pieprz
  • czosnek 2 ząbki

Przygotowanie

  1. Żeberka umyć, pokroić. Posolić, popieprzyć i obłożyć obranym i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Pozostawić na noc lub min.8 godz. Po tym czasie ściągnąć plasterki czosnku. Włożyć do wędzoka na 25 min. (wędzenie na ciepło). Jeść na ciepło lub zimno. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (1)

superkiero 07 września 2018
wszystko pięknie , tylko że w 25min to toto nawet nie wyschnie a co dopiero mówić o uwędzeniu, jęśli to ma... Czytaj całość »
wszystko pięknie , tylko że w 25min to toto nawet nie wyschnie a co dopiero mówić o uwędzeniu, jęśli to ma być wędzone na ciepło to mówimy o 3,5-4,5 godz. w temp 70-85C a i tak pewnie trzeba będzie podpiec ostatnie 60min w ok 100C. polecam trochę praktyki lub co najmniej teorii przed publikacją takich bzdur...dzisiaj mamy tony ekspertów od domowych wyrobów blogujących stojąc w kolejce do stanowiska mięsnego w supermarkecie...pozdrawiam, Czarek
Składniki
  • żeberka wieprzowe
  • sól
  • pieprz
  • czosnek 2 ząbki
Składniki