Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne zeberka przygotowane na patelni, z dodatkiem ziemniaczkow, w wersji "jednogarnkowej". Pyszny obiadek i malo zmywania.
Duza gleboka patelnia.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 60
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 79
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1179
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 281
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 60
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 79
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1179
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 281
Składniki
Ziemniaki kroimy w dosc duza kostke, cebule w piorka. Żeberka kroimy na kawalki, oproszamy sola i pieprzem. Na duzej, dosc glebokiej patelni rozgrzewamy kilka lyzek oleju i lekko podsmazamy na nim ziemniaki (nie maja zmieknac, tylko bardzo leciutko sie zrumienic - jest to sposob na to zeby potem nie rozpadaly sie w sosie). Podsmazone ziemniaczki odkladamy i na tym samym oleju rumienimy zeberka ze wszystkich stron. Kiedy juz nabiora ladnego koloru, dodajemy cebule, smazymy jeszcze przez kilka minut i zalewamy winem. Gotujemy kilka minut i dolewamy wody, tak aby mieso bylo calkowicie przykryte. Dodajemy ziola (najlepsze sa swieze, ale suszone tez wspaniale sie sprawdzaja) i dusimy pod przykryciem az zeberka calkowicie zmiekna (zajmie nam to okolo godziny), w razie potrzeby podlewajac woda.
Do miekkich juz zeberek dodajemy podsmazone wczesniej ziemniaki i dusimy az zmiekna. Gdy to nastapi, mozemy zagescic powstaly sos odrobina maki rozrobiona w letniej wodzie, ale jesli nie lubimy zawiesistych sosow, lub ze wzgledow dietetycznych, mozna ten krok pominac. Danie gotowe. Swietnie smakuje z ogorkami kiszonymi lub malosolnymi. Zycze smacznego.