Żeberka w sosie staropolskim

Żeberka w sosie staropolskim
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Sos jest wyjątkowo smaczny i delikatny.

Składniki

  • Żeberka paski 1kg- z płatem mięsa na kostkach
  • Marchew
  • Cebula
  • por kawałek
  • czosnek 3 ząbki
  • smalec do smażenia
  • mąka do żeberek i zagęszczenia sosu
  • sól i pieprz
  • ocet i cukier

Przygotowanie

  1. Przy zakupie żeberek pasków z płatem mięsa na jeden kilogram przypadnie 8 żeberek.

    Pokroiłam żeberka na porcje.

  2. Żeberka oprószyłam mąką i na smalcu obsmażyłam na rumiano.
    Potem przełożyłam je do garna z litrem gotującej się wody.

  3. Na tej samej patelni podsmażyłam obrane i pokrojone warzywa. Dodałam je potem do duszących się żeberek.
    Gotowania będzie półtorej godziny.

  4. Pod koniec gotowania sprawdziłam czy mięso jest miękkie, ale nie powinno się rozpadać, doprawiłam sos solą i pieprzem, zagęściłam go podprażoną mąką i na koniec dodałam dwie łyżki octu i łyżkę cukru.
    Tak kiedyś doprawiano podstawowe sosy.

    Sos z tymi dodatkami jest zaskakująco delikatny i wyjątkowo smaczny, często wspominałam go z czasów dzieciństwa.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (26)

Docherro 16 stycznia 2019
Świetny przepis,tak dawniej robiłam dla moich facetów,uwielbiali tak zrobione:)
Nevermore 16 stycznia 2019
Super wyglądają, aż smaka na noc nabrałem ;) Taki talerz z dodatkami świetnie smakuje, pycha :) Ale miałaś... Czytaj całość »
Super wyglądają, aż smaka na noc nabrałem ;) Taki talerz z dodatkami świetnie smakuje, pycha :) Ale miałaś wyżerkę ;p
kuchmariola63 17 stycznia 2019
Pycha obiadzik :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Żeberka paski 1kg- z płatem mięsa na kostkach
  • Marchew
  • Cebula
  • por kawałek
  • czosnek 3 ząbki
  • smalec do smażenia
  • mąka do żeberek i zagęszczenia sosu
  • sól i pieprz
  • ocet i cukier
Składniki