Żeberka w sosie śmietanowym z leśnymi grzybami

Żeberka w sosie  śmietanowym z leśnymi  grzybami
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Inna odmiana żeberek. W sosie śmietanowym na bazie świeżych grzybów leśnych

Składniki

  • Żeberka w sosie z leśnych grzybowym
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • mieloną słodka papryką
  • majeranek
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 świeżych leśnych grzybów
  • olej
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie ( wg uznania )
  • proszek grzybowy z suszonych kani
  • 500 ml słodkiej śmietany 18 %

Przygotowanie

  1. Żeberka opłukałem, osuszyłem, podzieliłem na porcje szer. ok. 8 cm (tak na 2-3 kostki). Natarłem solą, mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, mieloną papryką i majerankiem. Odstawiłem, pod przykryciem, w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę.
    Cebulę obrałem, pokroiłem w grube pół plasterki. Na patelni rozgrzałem łyżkę oleju, obsmażyłem partiami wszystkie kawałki żeberek na rumiano, przełożyłem do rondla. Na tę samą patelnię wlałem pozostały olej, zrumieniłem na nim cebulę, na koniec podlałem ją 1-1,5 szklanki wody i dusiłem chwilę, aż z dna patelni odejdzie wszystko co przywarło w trakcie smażenia a następnie przelałem całość na żeberek. Dodałem liście laurowe i ziele angielskie, dusiłem na malutkim ogniu, pod przykryciem, ok.1-1,5 godziny. Kiedy mięso było już miękkie do sosu dodałem proszek grzybowy i przeciśnięty przez praskę świeży czosnek. Mąkę rozprowadziłem kilkoma łyżkami zimnej wody i wlałem do sosu, dusiłem jeszcze ok.10 min. Podawałem z sosem grzybowym ze świeżych leśnych grzybów i ziemniakami pieczonymi w ziołach.

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 28 października
Pyszotka:)
Futka 29 października
Boskie! Ale bym zjada takie żeberka! :D
konhambos 30 października
Bardzo smaczne danie.
Składniki
  • Żeberka w sosie z leśnych grzybowym
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • mieloną słodka papryką
  • majeranek
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 świeżych leśnych grzybów
  • olej
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie ( wg uznania )
  • proszek grzybowy z suszonych kani
  • 500 ml słodkiej śmietany 18 %
Składniki