Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przeważnie żeberka są robione z grilla lub na słodko w miodzie. Ja dzisiaj proponuję inny sposób na żeberka, a mianowicie z dodatkiem sosu pomidorowego.
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 295
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 423
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 807
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 295
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 423
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 807
Składniki
Na początku myjemy mięso i kroimy na kawałki. Ja lubię jak żeberko jest pokrojone i zawiera jedną kostkę i mięso. Więc tak właśnie pokroiłem. Miałem kawałek pieczonego boczku, więc również pokroiłem i dodałem ale to nie jest konieczne.
Pieczarki obieramy i kroimy na grubsze kawałki.
Cebula również obierana i krojona
Czosnek to bardzo ważny składnik w tym daniu, więc polecam użyć go.
Dodałem kawałek pokrojonej w plasterki kiełbasy paprykowej.
Również małe pomidorki koktajlowe robią dobry smak tej potrawy.
Do pokrojonych żeberek w garnku dodajemy sól, pieprz ziołowy, listki laurowe oraz ziele angielskie, dolewamy szklankę wody i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu.
Po jakimś czasie dodajemy pokrojone na połówki pomidorki, przykrywamy i dusimy.
Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i pieczarki oraz majranek. Jak trzeba dolewamy trochę wody lub nie słodzonej herbaty, bo ona również wzbogaca smak.
Po około 1 godzinie sprawdzamy, czy żeberka są już miękkie. Jeśli już takie są do dolewamy całość passaty i mieszamy. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta możemy spokojnie dolać wody. Całość dusimy mieszając by się nie przypaliło około 15 minut.
Na koniec gotujemy ryż Basmati na sypko dodajemy przygotowane żeberka, a z boku polewamy powstałym sosem i mamy super danie. Smacznego.