Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Żeberka w sosie piwnym"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 29
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 734
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 29
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 734
Składniki
Żeberka umyj, a następnie osusz papierowym ręcznikiem, po czym podziel je na porcje, jeśli były w jednym kawałku. Ponownie opłucz i osusz. Następnie natrzyj żeberka przyprawami i starannie oprósz mąką.
Na patelni mocno rozgrzej olej roślinny i obsmaż na nim żeberka na ładny, złoty kolor. Cebulę obierz, po czym pokrój ją w krążki i również podsmaż na oleju, na osobnej patelni. Dodaj przyprawy.
Obsmażone żeberka połącz następnie z usmażoną, doprawioną cebulą, przełóż do brytfanny, zalej jasnym piwem. Dodaj goździki i ziele angielskie.
Przykryj i duś przez ok. 50 minut (w trakcie duszenia obróć). Gdy żeberka będą miękkie, wyjmij je na talerze wraz z cebulą, obficie podlej sosem.
Żeberka w sosie piwnym podawaj udekorowane zieleniną, np. natką pietruszki. Jako dodatek serwuj białe pieczywo (może to być zarówno chleb, jak też bułki).
Dobrym dodatkiem do żeberek piwnych mogą być również ziemniaki – np. opiekane pokrojone w ćwiartki, albo ugotowane – najlepiej w mundurkach lub na parze (ugotowane na parze ziemniaki polej obficie sosem z żeberek).Źródło: Świat kobiety