Żeberka w śmietanie

Żeberka w śmietanie
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
:)

Składniki

  • 500 g żeberek
  • 10 g smalcu
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • słodka papryka w proszku
  • sól ,pieprz

Przygotowanie

  1. Żeberka pokroiłem na paski (wg kości) ,włożyłem do miski wymieszałem z przyprawami (sól ,pieprz ,oregano ,papryka słodka wg uznania). Odstawiłem do lodówki na 2 godziny.
    W rondelku rozgrzałem smalec ,podsmażyłem żeberka z każdej strony ,zmniejszyłem płomień i wlałem 1/2 szklanki wody. Dusiłem pod przykryciem ok. 30 min.
    Cebule i czosnek posiekałem ,dodałem do żeberek. Dusiłem 10 min.
    Mięso wyciągnąłem ,dodałem śmietankę ,gotowałem do zgęstnienia ,po czym dodałem mięso i dusiłem jeszcze 5 min.

Komentarze do przepisu (7)

BEATA1978 12 marca 2014
Żeberka zawsze chętnie zjem. :)
Konto usunięte 13 marca 2014
miód,cud,malina.....:)
Konto usunięte 13 marca 2014
Żeberka same w sobie są tłuste.Po co jeszcze te pół kostki smalcu ?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g żeberek
  • 10 g smalcu
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • słodka papryka w proszku
  • sól ,pieprz
Składniki