Żeberka w pieczarkach.

Żeberka w pieczarkach.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agnes72
Dziś na obiad są żeberka,zrobiłam je w sosie własnym z pieczarkami smakują wyśmienicie. Chyba jednak kocham męża bo lekko je przesoliłam ale po za tym są ok.

Składniki

  • 700 g żeberek paski,
  • 1 łyżka suszonych warzyw,
  • 1,5 łyżki przyprawy do żeberek,
  • 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 szklanka wody,
  • 300 g pieczarek.

Przygotowanie

  1. Żeberka podzielić na porcje.

  2. Dodać przyprawę do żeberek, pieprz cytrynowy i olej.

  3. Wymieszać wszystko i wstawić na noc do lodówki.

  4. Tuż przed przygotowaniem obiadu na patelni ułożyć żeberka.

  5. Obsmażyć z obu stron na rumiano.

  6. Następnie podlać wodą.

  7. I dusić na małym ogniu pod przykryciem.

  8. Gdy żeberka są już prawie miękkie dodać suszone warzywa i nadal dusić.

  9. Po chwili dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki i smażyć już bez przykrycia.

  10. Do momentu aż powstanie fajny sos.

  11. Żeberka podałam z ziemniakami i sosem pieczarkowym z żeberek oraz surówkę z kiszonej kapusty.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 22 listopada 2019
Pyszotka;)
agnes72 22 listopada 2019
dziękuję serdecznie
Składniki
  • 700 g żeberek paski,
  • 1 łyżka suszonych warzyw,
  • 1,5 łyżki przyprawy do żeberek,
  • 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 szklanka wody,
  • 300 g pieczarek.
Składniki