Żeberka w miodzie

Żeberka w miodzie
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: srk76
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Kiedyś Siostra zapragnęła, oglądając zapewne reklamy w telewizji, słynnych żeberek w coli. Co jak co ale coca-cola mi bardziej do śrub w warsztacie pasuje niż do delikatnego mięsa więc nasze żeberka dusimy w miodzie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Żeberka przygotowujemy dzień wcześniej. Konieczne jest zamarynowanie ich na całą noc. Mieszamy ketchup z olejem, sosem sojowym i miodem. Do marynaty dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulkę i roztarty czosnek. Doprawiamy mieszanką chilli. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Najwygodniejsze są takie gdzie pozostaną góra dwie kostki. Nacieramy mięso solidnie solą i pieprzem. Zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki.

  2. Na drugi dzień mięso dusimy w rękawie w temperaturze 200 stopni godzinę lub półtorej. Można kilka łyżek marynaty dodać do rękawa. Pod koniec duszenia rozcinamy worek aby mięso się pięknie zarumieniło z wierzchu. Podane na rukoli w towarzystwie buraczków i ziemniaków staną się solidnym domowym obiadem

Komentarze do przepisu (7)

Konto usunięte 23 kwietnia 2013
Pyszotka :)) Głosuję za
anetas197601 23 kwietnia 2013
żeberka prezentują się super i są pyszne :))
Konto usunięte 26 kwietnia 2013
Żeberka miodzio:-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki