Żeberka w kiszonej kapuście

Żeberka w kiszonej kapuście
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Danie, które zasmakuje każdemu, kto lubi dobrze zjeść. Mięso jest mięciutkie, a w połączeniu z doskonale doprawioną kapustą i pieczonymi ziemniaczkami – po prostu wyborne :)

Składniki

  • Żeberka - 1 kg
  • Kapusta kiszona - 600 g
  • Jabłko - 1 szt. (duże)
  • Czosnek - 6 ząbków
  • Masło - 2-3 łyżki
  • Cebula - 3 duże
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Kminek mielony - do smaku
  • Liść laurowy - 4 szt.
  • Ziarno jałowca - 4 szt.
  • Cukier - szczypta
  • Bulion - 1 litr

Przygotowanie

  1. Żeberka (mocno mięsne) kroimy na kawałki. Na patelni roztapiamy masło i rumienimy żeberka. Cebulę i posiekany czosnek kroimy w półplasterki i szklimy na tym samym maśle co żeberka. Dodajemy posiekany czosnek.

  2. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy na ósemki, a następnie każdy kawałek na plasterki. Kapustę kiszoną przelewamy zimną wodą i odciskamy.

  3. Na dno garnka (w moim wykonaniu był to szybkowar) układamy warstwami: połowę kiszonej kapusty, posypujemy solą, cukrem, kminkiem i pieprzem (dość sporo - smak jest mocno wyrazisty). Wrzucamy 2 liście laurowe i 2 ziarnka jałowca. Następnie wykładamy połowę jabłek, żeberek i cebuli. Kolejna warstwa: kapusta, przyprawy, jabłka, żeberka cebula, 2 liście laurowe i 2 ziarnka jałowca. Całość zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy do miękkości - w szybkowarze 30-40 min, w normalnym garnku 80 min.

  4. Doskonale smakują z ziemniakami pieczonymi w piekarniku. Obrane ziemniaki kroimy w cząstki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , posypujemy ziołami, papryką, solą i skrapiamy oliwą. Pieczemy w 200 stopniach 20-30 min.

Składniki
  • Żeberka - 1 kg
  • Kapusta kiszona - 600 g
  • Jabłko - 1 szt. (duże)
  • Czosnek - 6 ząbków
  • Masło - 2-3 łyżki
  • Cebula - 3 duże
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Kminek mielony - do smaku
  • Liść laurowy - 4 szt.
  • Ziarno jałowca - 4 szt.
  • Cukier - szczypta
  • Bulion - 1 litr
Składniki