Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie, które zasmakuje każdemu, kto lubi dobrze zjeść. Mięso jest mięciutkie, a w połączeniu z doskonale doprawioną kapustą i pieczonymi ziemniaczkami – po prostu wyborne :)
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 27
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 46
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 122
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 463
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32651
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 98
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 27
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 46
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 122
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 463
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32651
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 98
Składniki
Żeberka (mocno mięsne) kroimy na kawałki. Na patelni roztapiamy masło i rumienimy żeberka. Cebulę i posiekany czosnek kroimy w półplasterki i szklimy na tym samym maśle co żeberka. Dodajemy posiekany czosnek.
Jabłko obieramy ze skórki, kroimy na ósemki, a następnie każdy kawałek na plasterki. Kapustę kiszoną przelewamy zimną wodą i odciskamy.
Na dno garnka (w moim wykonaniu był to szybkowar) układamy warstwami: połowę kiszonej kapusty, posypujemy solą, cukrem, kminkiem i pieprzem (dość sporo - smak jest mocno wyrazisty). Wrzucamy 2 liście laurowe i 2 ziarnka jałowca. Następnie wykładamy połowę jabłek, żeberek i cebuli. Kolejna warstwa: kapusta, przyprawy, jabłka, żeberka cebula, 2 liście laurowe i 2 ziarnka jałowca. Całość zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy do miękkości - w szybkowarze 30-40 min, w normalnym garnku 80 min.
Doskonale smakują z ziemniakami pieczonymi w piekarniku. Obrane ziemniaki kroimy w cząstki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , posypujemy ziołami, papryką, solą i skrapiamy oliwą. Pieczemy w 200 stopniach 20-30 min.