Żeberka w ketchupie i cebuli

Żeberka w ketchupie i cebuli
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: dagita
Pyszne, soczyste żeberka. Doskonale smakują z młodymi pieczonymi w skórce ziemniaczkami i ulubioną surówką.

Składniki

  • 1 kg żeberek
  • 150 ml ketchupu
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 łyżki oleju
  • 5 cebul
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Żeberka kroimy na porcje. Cebule obieramy i kroimy w pióra. Pozostałe składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Gotową marynatą zalewamy żeberka i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie przekładamy do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, przy czym najpierw układamy 1/2 cebuli, następnie żeberka i ponownie cebulę. Całość polewamy pozostałą marynatą. Rękaw do pieczenia dokładnie zawiązujemy, igłą robimy na górze kilka dziurek, a naczynie przykrywamy. Żeberka pieczemy godzinę w 200 stopniach. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (1)

BEATA1978 22 stycznia 2016
Wspaniałe :)
Składniki
  • 1 kg żeberek
  • 150 ml ketchupu
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 łyżki oleju
  • 5 cebul
  • sól, pieprz
Składniki