Żeberka w ketchupie

Żeberka w ketchupie
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pieczone żeberka wieprzowe niejednokrotnie lądują na naszych talerzach. Przyjemne w smaku, w każdej postaci, teraz w grillowej wersji wyborne są. Tak przygotowane można upiec i podać na ruszcie.

Składniki

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu tamari

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w paski. Nakłuwamy.
    Pozostałe składniki dokładnie mieszamy (czosnek przeciskamy przez praskę), łączymy z żeberkami. Odstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin. Smaki muszą przejść. W wersji na grill dodajemy więcej oleju i smarujemy podczas smażenia, pozostałą marynatą.
    W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, polewamy marynatą. Zapiekamy 35 min. w temp. 180°C.

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 08 lipca
na pewno pyszne:)
Obserwator 08 lipca
Ale mało jesz. He he . Ha
GREGORHSPEED 08 lipca
Jem tyle, ile chcę i potrzebuję :)
Składniki
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu tamari
Składniki