Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Żeberka w glazurze"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1743
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 248
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 114
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1743
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 248
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 114
Składniki
porcji, czas ok. 110 min; porcja – 510 kcal, cena 3,20 zł.
Żeberka opłucz, osusz i poprzekrawaj wzdłuż kości na jednakowe porcje. Papryczki chili umyj, osusz starannie, oczyść z pestek i drobno posiekaj.
Wlej do garnka 1,5 litra zimnej wody, dodaj łyżeczkę soli, sporą szczyptę pieprzu, cukier, ocet winny, połowę posiekanej papryczki i otarte liście tymianku. W przygotowanej zalewie umieść żeberka. Gotuj je 60-70 minut, aż zmiękną (mięso będzie lekko odchodzić od kości). Ugotowane żeberka wyjmij i schłodź.
Z keczupu, musztardy, oleju oraz soli, pieprzu i szczypty mielonej papryki do smaku przygotuj glazurę.
Obgotowane żeberka obtaczaj w glazurze, wkładaj do brytfanny. Wstaw do nagrzanego piekarnika pod grill. Piecz w temperaturze 200 st. ok. 15 minut. Udekoruj resztą posiekanej papryczki chili. Podawaj, np. z surówką z marchwi.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Z przygotowanej masy formuj płaskie kotlety. Obtaczaj je w tartej bułce i smaż na złoty kolor po 5-8 min z każdej strony. na obiad z ziemniakami oraz surówką. Masę z kaszy i marchewki możesz wzbogacić dowolnymi dodatkami smakowymi, na przykład kminkiem, koperkiem, curry, a nawet białym octem winnym. Do kotletów warto też przyrządzić dip jogurtowy z czosnkiem.
Pyszne danie jednogarnkowe na zimowy obiad zrobisz, dusząc doprawione ulubionymi ziołami i obsmażone na patelni żeberka razem z kapustą kiszoną. Na 1 kg mięsa potrzebujesz około 1/2 kg kapusty.Źródło: Świat kobiety